Pages

Monday, December 9, 2013

Wishlist...hihi..



Hihi..

Bile seme barang keperluan da ade..

Mula la fikiran ni ligat memikir brg2 lain..

Ni hubby kate die yg nak belikan..

Tp tau je lah..

Lelaki punye nafsu bershopping x mcm prmpuan..

Depa relax jah..

Kite kalu da berkenan..

Tak sabar da..

Hihi..

Plan nak ada bnde ni pas bersalin..

Tp mcm x jer..

Tak sabor da..

Tangan still gatal nak bershopping..

Haha..

(^_^)


Monday, December 2, 2013

Barut Baby, Minyak Telon, dan Diaper Bag

 
Barut baby mama da kate nak buatkan..
 
so, da x yah beli..
 
mggu lps da amik kat umah ma..
 
so, skrg tggl nak basuh sahaja lagi..
 

 
Minyak telon pun sya beli dari brand anugerah..
 
sbb mama kate yuyi panas skt..
 
x sesuai tuk baby baru lahir..
 
aritu sbnrnye da ade beli..
 
tp ma kate tkt x sesuai..brand baru..
 
so, beli lain jer lah..
 
 
dan yang ni pulak diaper bag..
 
hubby yg beriya nak beli yang ni..hihi..
 
 
That all for today..
 
(^_^)
 

 


Pureen Manual Breast Pump

 
last sunday aritu,
 
Sajer p jusco nak tgk barang baby kat situ plk..
 
alang2 da nmpk ade breast pump..
 
trs amik jenama pureen..beli yang manual dulu..
 
 
sbg spare pas bersalin nnti..
 
xyah beli yang mahal2 dulu tkt membazir..
 
aritu mmg adik ipar ade bagi pureen yg gune battery tu..
 
tp test..mcm xder sucking jer..
 
rosak da kot..
 
so, hati ni sgt2 risau..
 
niat nak breastfeed sgt tggi..
 
tp nmpk xder lg hint2 yg kua..
 
tu yg risau tu..
 
tu jgk la punca aku tkt nak beli yg mahal2..
 
tkt budget lari..
 
so, la ni pas bersalin baru beli yang elektrik..
 
yang menjadi pilhan..antara single pump or double pump..??
 
yang ni dari Snow Bear..Single Pump..
harga around RM190.00
 
yang pulak Spectra M1..double pump..
harga around RM504.00
 
yang bestnye dan happy sgt..
 
bile pas bukak manual breast pump dari Pureen tu..
 
of course teruja nak try sbb nak tgk ok ke tak sucking die..
 
mula2 try dpn hubby..
 
nmpk ade sucking..
 
hihi..
 
pastu trs simpan blk..
 
pastu hubby kua p kedai beli susu tin..hihi..da abis..
 
sajer p try lagi..
 
guess what!!
 
ade susu start kua..
 
haha..
 
happynye..
 
Alhamdulillah..
 
lega rase hati..
 
niat nak menyusukan baby termakbul..
 
harap2 berpanjangan..
 
Moga dikurniakn susu dan dapat menyusui baby sampai usia 2 tahun..
 
amin..
 
..(^_^)..
 


Baby Mengeras masa kandungan masuk 7 bulan

 
Ok..sebelum ni member2 sll ckp baby mengeras..
 
bile mengeras..perut x selesa..
 
pergerakan pun terbatas..
 
slama ni aku mmg x pernah rase lagi..
 
tapi aritu mmber ade bagi rase baby die tgh mengeras..
 
so, tau lah keras tu lain mcm..
 
masuk jer 7 bulan aritu...
 
hingga ke ari da 3 kali baby mengeras..
 
tapi kejap jer..
 
tapi rase kelakar pun ade..
 
terbonjol ke kiri perut ni..
 
pastu keras..
 
haha..
 
camtu ar..
 
hihi..
 
 
 
(^_^)
 


Monday, November 25, 2013

Sesi Membasuh dan melipat baju baby




 
Sabtu lepas aku plan nak membasuh baju baby..
 
pas da basuh..packing2..
 
da confirm skt..
 
mmg da x byk yg tnggl..
 
skt jer lg..
 
nak lengkap kan..
 
xder la risau sgt..



 
ni pulak sesi memilih baju..
 
mane yg nak bwk p hospital..
 
yg lain kite pack tuk bwk p umah ma..
 
settle..
 
lega aku..
 
(^_^)

Wednesday, November 20, 2013

This is too much to handle

 
huhu..
 
got that picture..
 
:-(
 
aku mmg x blh kalu org bg aku byk sgt suggestion dan aku kene buat pilihan..
 
mmg aku ssh nak handle..
 
slama ni aku byk ikut kata hati aku..
 
so, aku kene ignore balik mcm dulu2 jgk..
 
lantak lah apa orang nak kata..
 
ini x patt ke..ini x elok ke?
 
peduli apa...
 
janji aku happy dan laki aku happy..
 
ni disebabkan korang..
 
perlu ke aku rase tertekan??
 
x abis2..
 
tu lah ssh bile org rase diri da bgs..
 
org lain punye style ade jer yg x btl..
 
dunia skrg ni suka mengkritik..
 
korg jaga keluarga korg da la..
 
aku x buat slh pun..
 
cume bukan bende yang sama mcm org lain buat..
 
lgpun..aku dulu2 pun x pernah ikut style org..
 
aku dgn dunia aku..
 
so, perlu ke bile da stage cmni aku perlu ikut rentak org walaupun aku x suka...
 
cth mcm mkn supplement Shaklee..
 
aku amik supplement lain..
 
asal x bgs ker?
 
aishh..bkn nye satu dunia ni ada satu jer supplement..
 
suka hati aku la nak makan yang mane satu..
 
haha..
 
aku emo skt pasal Shaklee ni..
 
sbb byk sgt trending Shaklee kat fb..
 
mcm dia blh ubat segala penyakit..
 
padahal supplement jer..
 
makanan tambahan ok!!
 
so, mcm aku..aku lebih suka multivitamin..
 
da ade da dlm tu seme nutrient..
 
terutama kes mcm aku..
 
aku kurang mkn sayur..
 
aku kene ade supplement..
 
kita jaga bdn dan ukur bdn kite jer lah..
 
x payah sama kan badan kite dgn bdn org lain..
 
setiap bdn perlukan supplement lain2 ok!!..
 
hihi...
 
***Oppps tapi aku emo bukan pasal supplement Shaklee ye...
 
CONTOH SAHAJA
 
XDE KENE MENGENE PUN!!!
 
ok..
 
rasa lega skt bila da luahkan..
 
hihi..
 
 
 
 

Monday, November 18, 2013

3D Scan di Klinik Sofea Puchong Utama






Hari Ahad lepas, 17/11/2013 selepas jer appointment dgn Hospital Razif,
kami terus gerak cari Klinik Sofea nak wat 3d..

Lama kami nantikan nak scan 3d ni..hihi..
masuk jer 26 mggu..
terus cari klinik tuk scan..

actually, klinik ni mmber ofis yang perkenalkan..
katenye murah jer..
RM80 (cd included)
so, ape lg bukannye jauh pun..
puchong jer..

ni alamatnye..

KLINIK SOFEA
No. 36, Ground Floor,
Jalan PU 7/3,
Bandar Puchong Utama
47100 Selangor
(Belakang Aeon Big (Carrefour), opposite to 99 Speedmart)

Tel No : 03-8061 9628

yang bestnye klinik ni you all x payah wat appointment..
just walk in jer..

but time kami datang kul 11 lebih cmtu..
doctor xder..
p hntr or amik anak tusyen..
jadi patient da semakin ramai..
walaupun kami dtg masa tu baru ade 3 patient atas kami..
so, time doctor sampai kul 12 cmtu..
giliran masing2 jadi cepat..

baby pun tido, so, x dpt shoot 4d..
doctor suh dtg lg seminggu or dua minggu lagi..
Mommie pun da ngantuk giler..
mata da xler nak bukak..
hihi..
sebab tu baby pun ngantuk agaknye..

balik jer..
mommie trs tido..
tak dpt tahan da mata ni..
hihi..

dalam kul 5 ptg cmtu..
daddy bgn ajak p scan sekali lagi kat klinik sofea..
x puas hati katenye..
puas die suruh baby bgn..

pas maghrib..
kami gerak semula ke klinik sofea..
kali ni just tggu nak masuk bilik doctor jer..
pagi tu kitaorng ade check sekali dengan berat badan..
tapi sampai jer klinik baby da x bape active..
hihi..
kami tkt die tido..
mommie google sat..
ape yg boleh bagi baby gerak2 active time nak scan 4d..
cadangan seperti..

gula2..
coklat..
fresh orange..

hubby kate..
la nape baru ckp skrg..
kat page tu kate dlm 10-20 minit sblm msk bilik doctor kene makan..
ni tggl seorang jer lagi..
mommie da ckp da dalam kete tadi..
nak beli gula2..
tp daddy ingat mommie main2..
hihi..

bile patient atas kami tu kene panggil..
terus mommie suh daddy p beli cpt2..
mommie kate x rugi pun beli..
kite cube nasib..
harap2 baby duk active main..

btl2 cpt la daddy hang p beli..
dlm seminit cmtu jer lah..
hihi..
dapat mommie makan coklat..
kit kat lagi..
gula2 xder kata daddy..
hihi..
last agaknye
mommie mkn coklat..
da kene diet da..
haha..

masuk jer bilik doctor..
doctor x ingat rupenye kami da dtg tghari tadi..
hihi..
xper doctor try lagi tuk scan 4d..
kali ni doctor nmpk relax skt..
patient pun x ramai kat luar..

baby btl2 active..
tgh main2..
lapar pun ye..
hihi..
abis seme jari kaki masuk mulut..
pas mulut..
tangan die, jari die..
hihi..
sabar ye sayang..
pas scan jer..kite p makan..
makan ikan siakap ye..
hihi..

(^_^)

Alhamdulillah..
segalanye berjalan dengan lancar..
oh ye..

tntng bayaran scan..
tghari tu kami kene bayar RM50 jer..
sbb x nmpk..

mlm  tu kami kene RM30..
so, total tetap RM80 sahaja..

Servis pun ok..So, boleh la sesiapa yang nak jimat tu p la kat Klinik Sofea ni..
Berbaloi..
sbb just nak buat 3d jer..
scan tiap2 bulan da buat kat Hospital Razif..






Saturday, November 16, 2013

Friday, November 8, 2013

Rezeki My Baby

 
Katil baby pemberian Mak Ngah aka My Sis..
 
 
Breast Pump pemberian Mak Teh aka My Sil..
Sil jugak berikan baju newborn baby boy yg die terlebih beli dulu..
lebih 10 helai ada rasenye..
Kami hanya tambah sikit2 jer lagi..
tp kami takde beli newborn da..
kami beli baju besar2 skt.. 
 
Alhamdulillah..
 
Rezeki kami..so, x payah lah cari lagi..
 
Terima kasih byk2 semua..
 
Oh ye..
 
Barut baby pulak..My Mom akan jahitkan sendiri..
My Mom kate selesa skt dan senang nak pakai..
yg ready made my mom kate x bape selesa..
 
I'm Feeling Lucky!!!
 
..(^_^)..
 

Sunday, November 3, 2013

Intro Barangan Baby..

 

 
hihi...
 
Permulaan barangan baby yang kami da beli..
 
pasni da x byk sgt da nak pk..
 
tggl skt2 jer lg..
 
boleh sambil2..nmpk then beli..hihi..
 
then nak basuh n packing..
 
(^_^)

Thursday, October 24, 2013

So Sleepy...


wahh...

ngantuknye..

skrg da start ngantuk2 blk ar..

kdg2 mata nie mcm x leh bukak..

nak kene tido jgk..

adoiiyai..

hancur aku punye exercise daa...

cmne nak buat nie..

huhu..


Wednesday, October 23, 2013

Baby Carrier dari CrazyBuy

Minggu lepas member suggest beli baby carrier di CrazyBuy..
sbb murah..

aku still terpinga2 lg tentang price2 dan kegunaan bende ni..
first time..hihi..
yang da berpengalaman..
mesti tak lepaskan peluang..
aku tanye hubby..
lagi pun mmg hubby ade kate nak beli baby carrier tuk anak die nanti..
tapi la ni mcm awal sgt..
tanye2, die kate beli jer lah..
lagipun tgh offer..
(^_^)



Brgnye da sampai tadi..
sgt cpt..
ingat kan dlm 2 or 3 weeks lg..
hihi..


dari segi material nmpk ok..
tp kite kene test dulu baru tau..
first experience..
(^_^)

Note : La ni da start beli skt2 brg baby..da mula excited nak membeli..
awal2 dulu..pandang jer..tp xder nafsu nak beli..hihi..



Monday, October 21, 2013

My Pregnancy picture at 5 months



On the way to monthly checkup at Hospital Bersalin Razif..

awal pagi ni 7 a.m..hihi..

Thursday, October 3, 2013

Reading Book During Pregnancy


it's all complete now..

The Nursery Rhymes is for my baby from inside my womb till he born to the world..

I'm gonna prepare him the good influence about reading..

baby hearing fully develop at week 19..

but from week 26, he will start to respond to the sound from our abdomen..

so, it's good to read a book to your baby from now on..

when he already born to the world, he will recognize the usual story/rhymes..

and will keep him more respond to you as he already recognize your/his mother voice..

that will interact you and your baby more..

..(^_^)..

The Baby Book and The Baby-Led Breastfeeding is for my own reading material..

It make me prepare for the new experience..

and to make me feel confidence and strong..

Love the way it feel..

So Good!!

So Happy!!

..hihi..

..(^_^)..





Tuesday, September 24, 2013

My Pregnancy Diet Plan


I hope i'm not to late to back on track on healthy diet..

For Supplement :-
- Pramilet
- calcium
- neurogain
- iron tablet
- enfamama A+

consume by doc in private and govt.

My Diet Plan :-
- Eat less sugar
(no more milo, chocolate and ice cream)
- eat more veggie and fruits
- drink lot of water
(no cold water anymore)

that all i can think right now..
i want to do the best that i can..
these are the time that I should focus more.. 

wish me luck!!

(^_^)




Monday, September 23, 2013

Ultrasound at 18 weeks..Gender Reveal..

hii.. ;-)

ultrasound yg kami nantikan..

doc kate ikut nasib kadang2 boleh nmpak, kdng2 susah skt..

mula2 scan baby tutup kaki die..so x nmpk ler..

then doc ckp tapi ayah ni teringin sgt nak tau jantina baby..

dan2 tu jer baby luruskan kaki die..

hihi..

da nmpk..jelas..

kami bersyukur apa2 jantina pun..

asalkan baby kami sihat walafiat..

tp sya x nak reveal lagi kat sini..

hihi..surprise..

doakan baby kami sentiasa sihat..

peace yo..

..(^_^)..

Friday, September 13, 2013

My Exercise during Pregnancy


Sebelum pregnant, sya amalkan zumba dan pilates tuk kuruskan badan..

Mula2 mmg malas dan ssh sgt nak amalkan setiap hari..

tapi hubby sgt sporting dan beri galakkan..

resultnye pun tak menghampakan..

ialah kalu nak harapkan kawalan makan, apa la sgt nak dpt figure yg cantik tanpa usaha..

dan aku sememangnye tak mempercayai slim2 diet pil or drink..

bile da lama amalkan exercise, ianya da jadi rutin..

bila sehari tak exercise, rase tak lengkap dan tak selesa..

bile start tahu pregnant, hubby nasihat suh stop dulu exercise..

lagipun bdn mase tu x sdp..

letih memanjang..

now, i'm back in the game..

cume tak every day or 5 time a day lagi..

kadang2 letih jadi malas, almaklum lah da stop 3 bulan lebih..

hihi..

skrg baru start seminggu sekali dlm dua minggu ni..

nak cari semangat balik ni..huhu..

but sya choose exercise for pregnancy..

sesuai dgn keadaan dan inshaa allah bagi memudahkan bersalin kelak..

dan juga tuk stamina dan kesihatan yang lebih baik..

dgn exercise, kita dapat reduce or elakkan dari sakit belakang,
cramp dan mcm2 lg simptom orang pregnant..

dgn exercise juga inshaa allah kite senang tuk mendapat semula bentuk bdn kite..

semoga dipermudahkan segala urusanku..

(^_^)



Thursday, September 12, 2013

Baby's First Kick


hehe..

it also call quickening..

you can start to feel on week 16..

but sometimes we not sure how it feel..

but sooner or later you will begin to notice a pattern..

I start to feel today at 17 week + 1 day..

2 or 3 days ago it feel like gas..

today it feel a bit longer..the movement..hihi...

truly remarkable...

(^_^)

Gender ??


Still a mysterious..

huhu..

can't wait to know it..hihi..

Tuesday, September 3, 2013

Trying to Conceive..Usaha untuk Hamil

Saje nak share dengan kawan2 diluar sane..usaha yang sya usaha kan tuk hamil...


Actually, sya punye period dari remaja sgt ting tong...
macam2 usaha da dilakukan..
x berubah..
kalu p klinik p bagi ubat..
so, dua tiga hari period la..
tapi tak continue..kene mkn ubat sentiasa..
so, sya stop..

pas kahwin macam da ok tp dalam 3 bulan jer..
pastu 2 bulan x dtg..
ting tong semula..
smpai da stress da fikir..
orang asyik tanye pasal anak..
huhu..susah nak ckp sbb period x menentu..
pas setahun, saje p hospital razif di klang..
katenye seme ok cume telur x nak matang..
die bagi norculat bg turun darah dan clomid..
try dua tiga kali cycle x lekat juga..
sya surrender..
x nak mkn ubat byk2..
tkt jadi lain plk..

hari makin hari stress makin melanda...
berat bdn pun makin naik..
sya tersedar dari sya fikir pasal anak baik sya jage badan..
kite pun muda lagi..
tak kan nak biar jer bdn membesar..
hilang potongan..
risau plk nnti hubby hilang selera..haha..

so, bermula la sya start diet..

so last dapat turun sampai 54kg dari 66kg..

Benefit yang sya dapat masa diet dan sepanjang diet ni..

sya dapat regular kan period saya..
tiap2 bln ada..
so, dalam bln 4/2013..
sya try supplement tuk bagi subur..
insha allah kami berusaha..
hubby pun bersemangat sbb die tahu period wife die da ok..
kalu tak sebelum ni mcm x yakin nak try apa2..

Supplement for wife : 
(yg sya amik)
- Pregnancy formula dari Blackmore..(da lama makan)
- EPO (pun da lama makan)
- Vita C (saje mkn tuk sihat kan kulit)
- Acid Folid (kalu ingat mkn, yg ni sll skip..hihi..sbb ramai kate mkn ni berat naik)
- Susu Alkhisbun with madu (start bln 4/2013)
- Lumiglow (start bln 4/2013)
- Spirulina (start bln 4/2013, saje jer beli sbb nak tmbh tenaga- pas derma darah)

tu jer rasenye..

Supplement for Hubby :
- speman dari himalaya (start bln 4/2013, on off jgk kot..sbb katenye bile mkn rase pening)
- Cafe Alkhisbun (start bln 4/2013, tp dua tiga kali jer kot..katenye x leh nak telan)
- Lumiglow (gune kat leher die sbb die gatal2 di leher)

alhamdulillah..
pas usaha bersungguh2 bln 4 tu..tuk cycle bln 5 tu genap 28 hari..
kalu tak sebelum ni 35, 37, 39..

sbb tu pas cycle bln 5 tu..
pas jer 28 hari..
sya saje test upt..
alhamdulillah..
Kami bersyukur kami berpeluang tuk bergelar mummy & daddy..







Monday, September 2, 2013

The New Beginning..UPT Test

 First Test on 13 June 2013

nampak tak samar2 second line tu...
masa ni nak buang da test ni dlm tong sampah..
tapi cm pelik lak tetibe ade samar2 gitu..
terus snap sebagai bukti..


Second UPT test on that evening..
yg bwh nie..




Malam tu jgk suh hubby carik yg canggih skt..
suh beli yg digital dari clearblue tp xder..
yg ada yg bwh ni jer..
jadi lah esoknye.. 



tapi sat sangat..dalm 5 minit da invalid..
line tgh tu terus hilang..
so, still x percaya..
fyi, my first day of my last period on 15/52013..

on 14/6/2013, that night kitaorang gi jumpe doktor tuk sahkan..
tapi hampa, doktor x berani nak sahkan sbb blm lewat period lagi..
doktor suggest kami dtg balk 2 mggu kemudian or blood test..
kami da x sabar terus nak tahu result terus setuju wat blood test..
result tahu rabu depan..

alang2 da ke Klinik Maria di alamanda tu..
kami p beli lagi upt..hihi..
nak tgk samada second line makin terang ke makin malap..

Ni test hari sabtu 15/6/2013


ni pulak dari clearblue digital on 16/6/2013 ahad..
kami da happy..
tapi still nak jgk tggu confirmation dari doktor tuk inform family..


Dapat blood test on 19/6/2013..
tapi dugaan tul la Klinik Maria ni..
Nurse frontdesk tu call kate da blh amik result..
saje tanye apa result die, leh plk kate negative..
terkedu sya x terkate..
terus call hubby, die pun x caya sbb kami da buat test byk kali..
die call nurse tu tapi diorang tak nak bgtau, dia kate tanye wife..grrr..

tersandar beb...keciwa hati..
Pernantian 5 tahun..first time dapat 2 line kat upt tapi dinafikan..sedih..
dalam 5 minit cmtu nurse tu call blk mintak maaf silap baca katenye..
result blood test is POSITIVE!!

Call hubby terus die nak p jumpe doktor tu skrg...
tapi poyo btl doktor tu..berlagak..
blm sempat kami berdua duduk da tanye..
da buat upt test di rumah tak..
kami kate da..
so, die kate : you pregnant lah..x perlu blood test ni..
grrr..geramnye...dktr lain2..ckp lain2..buat sakit hati..
lepas2 tu seme kate2 die menyakitkan hati kami yg tengah berbunga2 nie...
tak akan aku dtg lagi klinik Maria ni lg...
Consultation hancur...
tapi ramai kate kalu doktor Maria sendiri ok...
tapi bkn die sll ade pun...

So, at the end it the new journey for us to become new parent..
Bersyukur pada ilahi atas kurniaan ini..
alhamdulillah..