Pages

Friday, March 17, 2017

Selamat Tinggal Lampin aka Diaper

Assalamualaikum..
 
 
Alhamdulillah.. potty training pada ameer selama seminggu berlalu dengan jayanya..
Syukur Ya Allah..
Ameer senang sangat faham..
Di ketika post ni ditulis ameer baru masuk 3 tahun.. bulan 2 aritu..
no more at all diaper..
even waktu malam..
dan malam pun da takde lagi terkucil..
die akan bangun kejut mama atau abah..
nak kencing..
 
Ameer Berjaya ikut arahan sya dari ari pertama terus tak pakai diaper siang dan malam..
cume terkucil time tidur sekali sekala dlm tempoh 4 bulan slps training..
 
Masuk tahun 2017 January Alhamdulillah.. no more terkencing tilam..hihi..
 
 
okeh ni step yang sya applykan pada ameer :-
 
Kami start mase umur ameer 2 tahun 6 bulan..
 
1) Hari pertama, bawak anak anda kencing setiap sejam tanpa skip.
 
2) Malam pertama, kalu siang Berjaya tanpa gagal.. tanye anak anda nak pakai pampers tak malam.. siang tadi sayang pandai kencing xyah pakai pampers..(beri peluang anak tentukan) kalu die kate x yah pakai pampers lah..bermakna die ade keyakinan dan die juga da bersedia tuk tinggalkan pampers. Peluang anda amat cerah.
 
3) So, sebelum tidur selepas minum susu, bawak atau paksa kalu perlu anak ke bilik air kencing dahulu sebelum tido. If memalam die mntak susu, ajak die p kencing dahulu then baru mnm susu.. untuk elakkan bladder die penuh.. kalu tak pergi kencing dulu, sure akan terkucil.
 
4) Then, teruskan step ni selama 2 ke 3 hari..
 
5) Masuk hari ke 4 dan ke 5, anda beri peluang pada anak anda tentukan bile die nak kencing.. setiap sejam tanye.. beri peluang untuk die kenal system badan die bile perlu kencing.. da tak perlu setiap jam..
 
6) Time ni mungkin anak anda ade yg Berjaya dan mungkin gagal sekali dua.. tapi jangan putus asa.
 
7) Begitu juga dgn nak buang air besar.. Mula2 nak ajar die p toilet buang air besar tu.. uolls mmg kene alert sesgt.. perhatikan die sentiasa.. kalu tetibe die da amik port mcm biasa die nak membuang tu.. cecepat angkat nak bawak anak anda ke toilet dengan segera.
 
8)  Lama2 die akan bagitahu anda, ma nak berak la..'cepat2 nak p bilik air ma'..hihi.. cmtu la gayanye..
 
9)  diam tak diam dalam 2 minggu uolls da boleh releks da tggu die habaq nak p toilet nak kencing or buang air besar.. tp sometimes jangan lupa tanye jgk takut die leka bermain.
 
10) Lastly, yang paling penting komunikasi dan keyakinan pada anak sangat penting. Top Priority actually.. yang ni bukan yang last.. bile yang ni ade baru senang dan ni petanda yg penting untuk anak anda bersedia untuk tinggalkan diaper untuk selamanya.
 
 
Okeh sekian tip2 dari Mummy Sya..
 
Good Luck
 
Uollss
 
!!!!!!!
 
 

Wednesday, December 7, 2016

Dugaan Selepas Bersalin, Kemurungan Selepas Bersalin..

Assalamualaikum..
 
Lama da tak update blog.. terlupe seketika.. banyak perkara yang da terjadi.. tapi tak dapat nak cerita.. sya pun da selamat bersalin anak no. 2.. normal delivery.. Alhamdulillah.. Allah bagi rezeki dapat rase dua2 pengalaman.. first, abangnye dulu c-zers.. dulu mase yang first ade dugaan.. hubby x bape sihat.. kali ni dugaan lain.. mak sya da takde.. mak disahkan kanser usus stage 4 smggu slps sya bersalin.. dan mak pergi slps smggu slps operate..Allahu..mcm2 sgt dugaan.. sya baru 20hari dalam pantang.. masih lg x sht.. dengan anak sulung buat hal.. serabut sgt.. stress yg amat.. tapi yang lebih tepat.. depress..
 
Semggu jgak sya depress.. hubby byk bagi support.. sya kuatkan semangat.. cube lawan perasan tu.. cube buang jauh2.. sya exercise semula.. bermain dgn anak2.. bljr redha dgn dugaan yang datang.. Allah menguji umatnye.. yang pasti Allah tahu kite mampu menghadapinye.. dan ianye juga tanda yang Allah masih saying pada kite.. Allah nak kite mencari dan berdoa pada nye.. Allah sentiasa bersama kite.. Allah sentiasa ada.. cume kite jer sll leka dan lalai..
 
 
Bukan mudah nak hadapi masalah ni sorang2.. blh jadi giler wei.. sya kuatkan semangat demi anak2.. sayang anak oii.. kesian sgt kat diorng..jadi mangsa kejadian.. jadi tempat lps stress.. tp syukur Alhamdulillah.. saat sya tulis post ni hari ni..sya da okeh.. sya redha.. dan da xnak ingat benda2 yang lps.. focus pada masa hadapan shj.. dulu mulut jer ckp redha..hati x redha.. Alhamdulillah hari ni sya mmg da sure..sya da redha 100%.. insha allah..
 
 
Allah da aturkan semenye.. berserah padanye.. sya da xnak tamak.. syukur pada yang ada.. slps sya bersalin.. arwah mak da xder.. guess what.. my hubby lost his job.. hard to accept.. tapi da yang da terjadi lately.. mmg mencabar mental sya.. mmg redhakan hubby x yah cari keje lain.. jaga anak2 kat rumah.. biarlah orang nak berkate.. hanya kami shj yg tahu baik dan buruknye.. Alhamdulillah hubby pun terima cadangan sya.. die pun sgt2 membantu kerja2 harian.. actually mmg die pun yang byk buat kerja2 harian dari sya.. hihi..  mmg die suke buat kerja rumah..
 
okeh otak da tepu.. sambung next time okeh.. anyway ni ade 2 keping gambar baby no. 2..
 

 
Syed Aleef Afeef..
 
 
okeh bye..
 


Wednesday, April 27, 2016

Scan 4D di Klinik Sofea for Second Time

 
Assalamualaikum..
 
Alhamdulillah da masuk 29 weeks..
 
Planning mmg on 28 - 30 weeks mmg nak scan 4D..
 
Choice mmg ke Klinik Sofea Puchong tu jer..
 
mmg puas hati..
 
setakat ni mmg rate die rendah berbanding klinik2 lain..
 
and one more thing x payah appointment bagai..
 
tp kene la tggu skt..
 
mmg x dinafikan klinik ni mmg tersgt2 ramai patient..
 
tp doc sofea tu baik..
 
mgkin sbb tu ramai suka dtg klinik die walaupun ramai dan queue yg panjang..
 
 

 
Last time pergi Klinik Sofea ni pun masa scan 4D tuk Abg Ameer..
 
 
boleh rujuk di link atas..
 
the best thing this time..gune panel husband jer..
 
x yah byr..kihkih..
 
oh ye yg gmbr dot dot baby yg ni pun da nmpk jolas da..
 
tp kite simpan jo lah..
 
kahkahkah..
 
bye..
 
 
 


Self Settle aka Tidur Sendiri at 2 year 2 months

 
Assalamualaikum..
 
setiap minggu ameer mmg perangai die berubah-ubah..
 
dlm bln 3/2016 aritu..
 
selagi x kul 1 pg xder nye die nak tidur..cergas lagi..
 
adoii..marah2 da abah die..
 
nak p keje esok pg..
 
tup2 masuk jer bln 4/2016..elok jer die tidur kul 10..
 
Alhamdulillah..
 
lega ma dan abah syg oii..
 
tgh bln apr plk anak mama ni x bape sihat..
 
kene kahak lagi..dkt 3 mggu jgk la..
 
tp time tidur still ok..cume terlampau active..
 
over active actually..
 
tak terkawal mama ameer oii!
 
wuaaa sgt2 letih..
 
sihat jer anak mama ni..x nak susu plk..
 
tak tahu la kenapa..
 
pastu katenye nak tidur di katil car..
 
baring2..die lena..
 
sebelum ni kami tukar tido di ruang tamu bentang toto jer..
 
doc x bagi die tido aircond..
 
cuaca da la panas, kalu tidur di bilik x pasang air cond.. berpeluh-peluh wei..
 
da tiga empat hari tanye die nak susu tak sebelum tidur..
 
nak tidur katenye..
 
tak layan langsung susu..
 
hmm..
 
semlm..26/4/16..
 
mama da plan da mls nak paksa ameer mnm susu..
 
langsung x bancuh susu..
 
smlm kua kjp urus hal keje abah die..
 
blk jer da siapkan die..basuh kaki, tangan muka..mkn vitamin c..seme abah die yg buat..
 
x larat da..tired giler skrg..beg sekolah seme abah die yg kemas..tq sayang..
 
pastu aku suh die masuk tido..aku pun masuk sekali baring atas katil..
 
sakit badan..huhu..
 
die baring2 kat katil car die..tgk2 da tido..
 
Alhamdulillah..allah permudahkan..
 
tidur sampai pagi..
 
dapat mama rehat secukupnye..
 
syukur sgt Ya Allah..
 
ameer mmg da x mintak susu memlm2 da dkt 2 bln ++ gitu..
 
tidur straight jer sampai pagi..
 
cume la ni.. sblm tidur pun da x nak..
 
cptnye anak mama ni besar..
 
sayang2..bucuk mama..
 
 

 
ni picture smlm..nyenyak sungguh bucuk mama ni tido..
 
ok that it story pasal tido ameer ;-)
 
 
bye..
 
 
 
 
 
 

Friday, April 8, 2016

Baby Bump at 26 weeks

 
Assalamualaikum..
 
 
 
thanks elegant bikes amikkan gambar ni tuk kami..
 
bukan senang nak amik gmbar kami sefamily..
 
dapat plk shoot yg cantik mcm nie..
 
suka sgt..
 
anyway..ni basikal untuk abah..
 
kami tlg p belikan jer..
 
hehehehe..
 
ok bye..
 
(^_^)


My Future Superbike

 
Assalamualaikum..
 
Ameer mad about superbike just like his daddy..
 
semua superbikes yg ade bwh rumah..abis seme die da test..
 

 
ni gmbr mase 1thn 8 bln..
 
duk try moto avenger ni..
 
tp yg paling die suke moto ducati merah..
 
(gmbr ade kat abah die)
 
tiap kali balik sekolah x sah kalu x pegang handle moto tu tuk vrommm vrommmm..
 
 


yang ni cite smlm..
 
dapat die merasa naik moto kecik ni..
 
badan da ngam2 da tu..
 
hahahaha..
 
seronok btl die..
 
at 2 years 2 months...
 
mcm ade cite2 nak jadi rider jer anak aku ni..
 
ok bye..
 
(^-^)
 

 
 


Tuesday, March 22, 2016

Katil Cars for Sweet Baby Boy Ameer

 
Assalamualaikum..
 
 
for the last posting pasal hunting katil cars ameer kan..
 
 
kali ni da settle sekali dengan cadar 'cars'nye...
 
 
teruja btl die..
 
 
sibuk abah die tgh pasang cadar..
 
 
x sabar2 nak baring katenye..
 
 
tgh mandi kelam kabut die..
 
 
Ameer :  nak boom kat cars ameer ma. cpt ma.
 
mama : yelah2..mandi cpt..
 



 
tengok budak ni..tak sempat nak pakai baju..
 
rasmi dulu katil die..
 
skrg main pun dkt katil die..
 
tau2 jer kekadang da tertido da..
 
kihkih..
 
senang keje mama..
 
berbaloi mama dan abah bersungguh mencari katil cars untuk ameer..
 
besar da anak mama..
 
cpt btl masa berlalu..
 
sob..sob..sob..
 
u always be my baby..
 
love you so much dear..