Pages

Tuesday, September 24, 2013

My Pregnancy Diet Plan


I hope i'm not to late to back on track on healthy diet..

For Supplement :-
- Pramilet
- calcium
- neurogain
- iron tablet
- enfamama A+

consume by doc in private and govt.

My Diet Plan :-
- Eat less sugar
(no more milo, chocolate and ice cream)
- eat more veggie and fruits
- drink lot of water
(no cold water anymore)

that all i can think right now..
i want to do the best that i can..
these are the time that I should focus more.. 

wish me luck!!

(^_^)




Monday, September 23, 2013

Ultrasound at 18 weeks..Gender Reveal..

hii.. ;-)

ultrasound yg kami nantikan..

doc kate ikut nasib kadang2 boleh nmpak, kdng2 susah skt..

mula2 scan baby tutup kaki die..so x nmpk ler..

then doc ckp tapi ayah ni teringin sgt nak tau jantina baby..

dan2 tu jer baby luruskan kaki die..

hihi..

da nmpk..jelas..

kami bersyukur apa2 jantina pun..

asalkan baby kami sihat walafiat..

tp sya x nak reveal lagi kat sini..

hihi..surprise..

doakan baby kami sentiasa sihat..

peace yo..

..(^_^)..

Friday, September 13, 2013

My Exercise during Pregnancy


Sebelum pregnant, sya amalkan zumba dan pilates tuk kuruskan badan..

Mula2 mmg malas dan ssh sgt nak amalkan setiap hari..

tapi hubby sgt sporting dan beri galakkan..

resultnye pun tak menghampakan..

ialah kalu nak harapkan kawalan makan, apa la sgt nak dpt figure yg cantik tanpa usaha..

dan aku sememangnye tak mempercayai slim2 diet pil or drink..

bile da lama amalkan exercise, ianya da jadi rutin..

bila sehari tak exercise, rase tak lengkap dan tak selesa..

bile start tahu pregnant, hubby nasihat suh stop dulu exercise..

lagipun bdn mase tu x sdp..

letih memanjang..

now, i'm back in the game..

cume tak every day or 5 time a day lagi..

kadang2 letih jadi malas, almaklum lah da stop 3 bulan lebih..

hihi..

skrg baru start seminggu sekali dlm dua minggu ni..

nak cari semangat balik ni..huhu..

but sya choose exercise for pregnancy..

sesuai dgn keadaan dan inshaa allah bagi memudahkan bersalin kelak..

dan juga tuk stamina dan kesihatan yang lebih baik..

dgn exercise, kita dapat reduce or elakkan dari sakit belakang,
cramp dan mcm2 lg simptom orang pregnant..

dgn exercise juga inshaa allah kite senang tuk mendapat semula bentuk bdn kite..

semoga dipermudahkan segala urusanku..

(^_^)



Thursday, September 12, 2013

Baby's First Kick


hehe..

it also call quickening..

you can start to feel on week 16..

but sometimes we not sure how it feel..

but sooner or later you will begin to notice a pattern..

I start to feel today at 17 week + 1 day..

2 or 3 days ago it feel like gas..

today it feel a bit longer..the movement..hihi...

truly remarkable...

(^_^)

Gender ??


Still a mysterious..

huhu..

can't wait to know it..hihi..

Tuesday, September 3, 2013

Trying to Conceive..Usaha untuk Hamil

Saje nak share dengan kawan2 diluar sane..usaha yang sya usaha kan tuk hamil...


Actually, sya punye period dari remaja sgt ting tong...
macam2 usaha da dilakukan..
x berubah..
kalu p klinik p bagi ubat..
so, dua tiga hari period la..
tapi tak continue..kene mkn ubat sentiasa..
so, sya stop..

pas kahwin macam da ok tp dalam 3 bulan jer..
pastu 2 bulan x dtg..
ting tong semula..
smpai da stress da fikir..
orang asyik tanye pasal anak..
huhu..susah nak ckp sbb period x menentu..
pas setahun, saje p hospital razif di klang..
katenye seme ok cume telur x nak matang..
die bagi norculat bg turun darah dan clomid..
try dua tiga kali cycle x lekat juga..
sya surrender..
x nak mkn ubat byk2..
tkt jadi lain plk..

hari makin hari stress makin melanda...
berat bdn pun makin naik..
sya tersedar dari sya fikir pasal anak baik sya jage badan..
kite pun muda lagi..
tak kan nak biar jer bdn membesar..
hilang potongan..
risau plk nnti hubby hilang selera..haha..

so, bermula la sya start diet..

so last dapat turun sampai 54kg dari 66kg..

Benefit yang sya dapat masa diet dan sepanjang diet ni..

sya dapat regular kan period saya..
tiap2 bln ada..
so, dalam bln 4/2013..
sya try supplement tuk bagi subur..
insha allah kami berusaha..
hubby pun bersemangat sbb die tahu period wife die da ok..
kalu tak sebelum ni mcm x yakin nak try apa2..

Supplement for wife : 
(yg sya amik)
- Pregnancy formula dari Blackmore..(da lama makan)
- EPO (pun da lama makan)
- Vita C (saje mkn tuk sihat kan kulit)
- Acid Folid (kalu ingat mkn, yg ni sll skip..hihi..sbb ramai kate mkn ni berat naik)
- Susu Alkhisbun with madu (start bln 4/2013)
- Lumiglow (start bln 4/2013)
- Spirulina (start bln 4/2013, saje jer beli sbb nak tmbh tenaga- pas derma darah)

tu jer rasenye..

Supplement for Hubby :
- speman dari himalaya (start bln 4/2013, on off jgk kot..sbb katenye bile mkn rase pening)
- Cafe Alkhisbun (start bln 4/2013, tp dua tiga kali jer kot..katenye x leh nak telan)
- Lumiglow (gune kat leher die sbb die gatal2 di leher)

alhamdulillah..
pas usaha bersungguh2 bln 4 tu..tuk cycle bln 5 tu genap 28 hari..
kalu tak sebelum ni 35, 37, 39..

sbb tu pas cycle bln 5 tu..
pas jer 28 hari..
sya saje test upt..
alhamdulillah..
Kami bersyukur kami berpeluang tuk bergelar mummy & daddy..







Monday, September 2, 2013

The New Beginning..UPT Test

 First Test on 13 June 2013

nampak tak samar2 second line tu...
masa ni nak buang da test ni dlm tong sampah..
tapi cm pelik lak tetibe ade samar2 gitu..
terus snap sebagai bukti..


Second UPT test on that evening..
yg bwh nie..




Malam tu jgk suh hubby carik yg canggih skt..
suh beli yg digital dari clearblue tp xder..
yg ada yg bwh ni jer..
jadi lah esoknye.. 



tapi sat sangat..dalm 5 minit da invalid..
line tgh tu terus hilang..
so, still x percaya..
fyi, my first day of my last period on 15/52013..

on 14/6/2013, that night kitaorang gi jumpe doktor tuk sahkan..
tapi hampa, doktor x berani nak sahkan sbb blm lewat period lagi..
doktor suggest kami dtg balk 2 mggu kemudian or blood test..
kami da x sabar terus nak tahu result terus setuju wat blood test..
result tahu rabu depan..

alang2 da ke Klinik Maria di alamanda tu..
kami p beli lagi upt..hihi..
nak tgk samada second line makin terang ke makin malap..

Ni test hari sabtu 15/6/2013


ni pulak dari clearblue digital on 16/6/2013 ahad..
kami da happy..
tapi still nak jgk tggu confirmation dari doktor tuk inform family..


Dapat blood test on 19/6/2013..
tapi dugaan tul la Klinik Maria ni..
Nurse frontdesk tu call kate da blh amik result..
saje tanye apa result die, leh plk kate negative..
terkedu sya x terkate..
terus call hubby, die pun x caya sbb kami da buat test byk kali..
die call nurse tu tapi diorang tak nak bgtau, dia kate tanye wife..grrr..

tersandar beb...keciwa hati..
Pernantian 5 tahun..first time dapat 2 line kat upt tapi dinafikan..sedih..
dalam 5 minit cmtu nurse tu call blk mintak maaf silap baca katenye..
result blood test is POSITIVE!!

Call hubby terus die nak p jumpe doktor tu skrg...
tapi poyo btl doktor tu..berlagak..
blm sempat kami berdua duduk da tanye..
da buat upt test di rumah tak..
kami kate da..
so, die kate : you pregnant lah..x perlu blood test ni..
grrr..geramnye...dktr lain2..ckp lain2..buat sakit hati..
lepas2 tu seme kate2 die menyakitkan hati kami yg tengah berbunga2 nie...
tak akan aku dtg lagi klinik Maria ni lg...
Consultation hancur...
tapi ramai kate kalu doktor Maria sendiri ok...
tapi bkn die sll ade pun...

So, at the end it the new journey for us to become new parent..
Bersyukur pada ilahi atas kurniaan ini..
alhamdulillah..