Pages

Friday, March 17, 2017

Selamat Tinggal Lampin aka Diaper

Assalamualaikum..
 
 
Alhamdulillah.. potty training pada ameer selama seminggu berlalu dengan jayanya..
Syukur Ya Allah..
Ameer senang sangat faham..
Di ketika post ni ditulis ameer baru masuk 3 tahun.. bulan 2 aritu..
no more at all diaper..
even waktu malam..
dan malam pun da takde lagi terkucil..
die akan bangun kejut mama atau abah..
nak kencing..
 
Ameer Berjaya ikut arahan sya dari ari pertama terus tak pakai diaper siang dan malam..
cume terkucil time tidur sekali sekala dlm tempoh 4 bulan slps training..
 
Masuk tahun 2017 January Alhamdulillah.. no more terkencing tilam..hihi..
 
 
okeh ni step yang sya applykan pada ameer :-
 
Kami start mase umur ameer 2 tahun 6 bulan..
 
1) Hari pertama, bawak anak anda kencing setiap sejam tanpa skip.
 
2) Malam pertama, kalu siang Berjaya tanpa gagal.. tanye anak anda nak pakai pampers tak malam.. siang tadi sayang pandai kencing xyah pakai pampers..(beri peluang anak tentukan) kalu die kate x yah pakai pampers lah..bermakna die ade keyakinan dan die juga da bersedia tuk tinggalkan pampers. Peluang anda amat cerah.
 
3) So, sebelum tidur selepas minum susu, bawak atau paksa kalu perlu anak ke bilik air kencing dahulu sebelum tido. If memalam die mntak susu, ajak die p kencing dahulu then baru mnm susu.. untuk elakkan bladder die penuh.. kalu tak pergi kencing dulu, sure akan terkucil.
 
4) Then, teruskan step ni selama 2 ke 3 hari..
 
5) Masuk hari ke 4 dan ke 5, anda beri peluang pada anak anda tentukan bile die nak kencing.. setiap sejam tanye.. beri peluang untuk die kenal system badan die bile perlu kencing.. da tak perlu setiap jam..
 
6) Time ni mungkin anak anda ade yg Berjaya dan mungkin gagal sekali dua.. tapi jangan putus asa.
 
7) Begitu juga dgn nak buang air besar.. Mula2 nak ajar die p toilet buang air besar tu.. uolls mmg kene alert sesgt.. perhatikan die sentiasa.. kalu tetibe die da amik port mcm biasa die nak membuang tu.. cecepat angkat nak bawak anak anda ke toilet dengan segera.
 
8)  Lama2 die akan bagitahu anda, ma nak berak la..'cepat2 nak p bilik air ma'..hihi.. cmtu la gayanye..
 
9)  diam tak diam dalam 2 minggu uolls da boleh releks da tggu die habaq nak p toilet nak kencing or buang air besar.. tp sometimes jangan lupa tanye jgk takut die leka bermain.
 
10) Lastly, yang paling penting komunikasi dan keyakinan pada anak sangat penting. Top Priority actually.. yang ni bukan yang last.. bile yang ni ade baru senang dan ni petanda yg penting untuk anak anda bersedia untuk tinggalkan diaper untuk selamanya.
 
 
Okeh sekian tip2 dari Mummy Sya..
 
Good Luck
 
Uollss
 
!!!!!!!